Een blik op de horizon: klaar zijn voor morgen


Experts vanuit Aon’s Cyber Solutions noemden vijf belangrijke risico’s die in de nabije toekomst van cruciaal belang zijn. Het is essentieel om bekend te worden met deze risico’s.

01

Kunstmatige intelligentie.

Machine learning groeit in een enorm tempo en is een onvermijdelijk onderdeel van de manier waarop organisaties zaken zullen doen. Op een gegeven moment maakt kunstmatige intelligentie keuzes voor ons en elke keuze die aangevallen of beïnvloed kan worden, vormt een aanzienlijk risico.

02

Alternatieve betalingen. Overal waar een betaling plaatsvindt, bestaat een cyberrisico. De digitaal evoluerende wereld heeft dringend behoefte aan alternatieve manieren van betalingen en nieuwe manieren om rijkdom te vergaderen en op te slaan. Bedrijven zullen partijen tegenkomen die geen gebruik meer maken van banken. En business-to-consumer-bedrijfsmodellen zullen uiteindelijk niets meer te maken hebben met traditionele valuta.

04

Toeleveringsketen voor technologie. Elk jaar komen er nieuwe dreigingen bij geïntroduceerd via technologieleveranciers. Omdat steeds meer gevoelige gegevens en intellectuele eigendommen worden uitgewisseld via software van derden, moeten organisaties waakzamer worden bij het beoordelen van kwetsbaarheden en blootstelling aan cyberrisico’s.

03

Pensioenregelingen. Pensioenregelingen bevatten een schat aan gegevens en zijn tevens een toegangspoort tot enorme sommen geld. Organisaties moeten weten wie toegang heeft tot pensioengegevens van medewerkers en wie de fiduciaire verantwoordelijkheid heeft bij de aanbieder. Omdat pensioenplannen steeds vaker online en vanaf mobiele apparaten bekeken worden, worden deze gegevens ook steeds gevoeliger voor inbreuken.

05

Het Dark Web. Gevoed door de groei van cryptocurrency, het gebruik van browsertechnologie zoals TOR en de toenemende verfijning van ransomwaregroepen, worden criminele markten sterker. Het dark web is hun werkplek en zij blijven daarvanuit aanwezig. Organisaties moeten niet proberen om zonder gids of kaart door deze ruimte te navigeren. Blijft te allen tijde waakzaam.